Zimske priprave – Orcieres

V Plavalnem klubu Torpedo Ljubljana smo v novo leto vstopili s prvimi klubskimi pripravami, ki smo jih opravili v smučarskem središču Orcieres v Franciji. Namenjene in organizirane so bile za vse naše plavalce in tudi njihove starše, saj se zavedamo kako pomeben je čas, ki ga otroci preživijo s starši, zato smo se potrudili in združili počitnice s pripravami. Le popolno usklajena ekipa v odnosu starš – plavalec – trener lahko prinaša rezultate. Naše prve izkušnje z organizacijo tedenskih priprav so se izkazale za več kot odlične. Otroci so pridno nabirali kilometre tako v vodi kot tudi na snegu in starši so si privoščili sproščen dopust z otroci.

Na belih sterminah so bili naši plavalci in plavalke pod budnim očesom učiteljev smučanja, spoznali so marsikatere nove vrline in smučarske elemente (sveže zapadli sneg, skakalnice). Pravtako je potrebna posebna pohvala našim najmlajšim udeležencem, ki so svoje znanje nadgradili iz začetnega stopicanja in poganjanja ter nekaj zavojev na položnejših terenih primernih za najmlajše do suverenega vijuganja na »pistah« namenjenim dobrim smučarjem, ob enem pa še spoznavanju z napravami, ki so jih do sedaj opazovali največkrat le od daleč – gondole (t.i. jajčki) in sedežnice.

Seveda na koncu ne mine noben pripravljalni teden brez tekmovanja in primerjanja svojih sposobnosti. Tudi mi smo organizirali tekmovanje v smučanju, kjer so se smučarji in smučarke brezkompromisno, tudi za ceno napake na progi, zaradi predirektne linije, podali na progo in vsi po vrsti dosegli zavidanja vredne rezultate. Pohvale še enkrat z naše strani za prikazane nastope.

Tisto po kar smo s plavalci in plavalkami v Francijo zares prišli, pa so pogoji plavanja na višini 1800m. V začetku so se s treningi težje spopadali, saj so pogoji za kakršno koli ukvarjanje s športom na taki nadmorski višini bistveno težji. Vemo, da je prilagodljivost na nadmorsko višino izjemo pomembna in prilagajanje v bazenu na taki nadmorski višini še pomembnejše. Kako zahtevno je treniranje nad gozdno mejo se pokaže šele ob povratku v stare manj zahtevne razmere; pri tem pa je vzdržljivost tista bistvena komponenta, ki so jo plavalci V Franciji pridobili. Podobne priprave imajo organizirane vsi najboljši plavalci in plavalke. Pravtako jih opravijo v času 1 meseca pred glavnimi tekmovanji, zato pričakujemo, da bodo naši plavalci najbolje pripravljeni ravno v času državnih prvenstev.

Kljub vsemu naštetemu nam je ostalo tudi nekaj časa za druženje in zabavo, otroci so lahko uživali na snegu, kjer so sestavljali igluje, snežake, se kepali, risali možiclja v snegu,… Imeli smo tudi čas za družabne igre, kartanje, človek ne jezi se in kot je v navadi niso izostale igrice, risanke ter filmi. Tekom priprav so tako postali lepa družbica, ki se je dodobra spoznala in postala ekipa. Ekipa, ki bo temeljila na prijateljstvu, ki bo kljub individualnemu športu gojila ekipni duh in spodbujala sotekmovalce.

To pa nam nebi uspelo če ne bi imeli usklajenega in uigranega motorja ekipe Plavelnega kluba Torpedo Ljubljana, ki je poskrbela, da so imeli vsi udeleženci priskrbljeno vse potrebno. Upam, da vsi, ki ste se udeležili naše prve zimske odprave, priprav ohranite v najlepših spominih tudi do naslednje zime, kjer se ponovno vidimo….